Vartiovuoren kesäteatterin lavalla nähdään poistotekstiiliä!


Turun kesäteatterissa Vartiovuorella pyörii nyt Vaahteramäen Eemeli. Pukusuunnittelija Marjo Haapasalon puvustama klassikko näytelmä puree aina vaan ja koko perheeseen. Kurkkasimme Eemelin kulisseihin juuri ennen ensi-iltaa. Seurasimme sekä Luukas-hevosen (Ville Mäkinen) ja Rouva Pekkalan (Anna Pukkila) asujen sovitusta. Näyttelijät olivat tohkeissaan saadessaan vaatteet päälleen, noin vaan nuoret näyttelijät sujahtivat rooleihinsa katsomon alla sijaitsevassa pukuhuoneessa. Hevosen kengät oli täydelliset mutta aivan liian pienet, kun taas vanhat sarkahousut istui hepalle täydellisesti. Hienohelman helmat vaati lisää hörhelöitä ja pukukokonaisuus hattuineen venytti upeasti pitkää näyttelijää. Rouvan jakku oli pieteetillä tehty ja ajanmukaisesti leikattu.

 

kesäteatteri-10

 

Marjo hamuili materiaaleja kesäteatterille jo keväällä – poistotekstiilipäivillä Kaarinassa ja TST:llä. Asujen valmistuksesta vastasi Eveliina Rahja, avustajinaan Tanita Korvenoja, Maria Sulonen, Eija Ahtiainen ja Ida Mäkinen. Eveliina Rahja on ommellut pukuja Vartiovuorelle 6 vuoden ajan. Rooleja näytelmässä on yli neljäkymmentä ja aikaa pukujen valmistamiseen oli kaksi kuukautta. Teattereissa tehdään aikamoisia ponnistuksia kulissien ja pukujen suhteen, ja pukusuunnittelu alkaa jo ennen varsinaisia harjoituksia. Vartiovuoren kesäteatterissa vuosittainen puvustus aloitetaan aina alusta kunkin näytelmän pohjalta, koska vaatteet usein kuluvat loppuun kovassa teatterikäytössä. Marjon puvustus ja Elena Turjan lavastus tukee näyttelijöiden roolisuorituksia hienosti ja niitä onkin kiitelty leikkisäksi ja iloiseksi.

 

” Hyppäsin aika kauas kirjan visualisesta maailmasta, koska minusta teatterin täytyy aina tarjota uusia kuvallisia elämyksiä. Kuitenkin kunnioittaen alkuperäistä ilmettä ”, Marjo sanoo.

 

Puvustuksen suunnittelu lähtee Marjolla aina materiaalien hypistelystä ja tarinan tunnelmista. Marjo on taitava värimaailmojen maalailija ja suosii murrettuja värejä. Hän yhdistää puvustuksissaan aina uutta sekä vanhaa materiaalia. Puvustus on iso osa teatterin henkeä ja se vaatii ihan omanlaistaan osaamista ja kokonaisuuden hallintaa. Kesän edetessä asuja pestään ja huolletaan, siksi asujen pitää olla kestäviä, sekä samalla helposti puettavia. Jokaisessa teatterissa taiteillaan budjettien varassa ja tämä asettaa rajoja hankinnoille mutta harvemmin taitavan pukusuunnittelijan luovuudelle. Useasti puvut syntyy mittatilaustyönä, kunkin näyttelijän roolin ja vartalon mukaan.  Joukkokohtauksiin saatetaan tarvita yleisvaatetta, joka ei ole niin pilkun päälle, mutta nimiroolit tehdään yleensä käsityönä.

 

kesäteatteri-12

 

Jos asuja tehdään uusista kankaista niitä joudutaan lähes aina patinoimaan. Patinointi tarkoittaa vanhan tai käytetyn vaikutelman luomista. Tämä työvaihe sisältää usein myös värjäämistä ja useita konepesuja, jotta vaatteet näyttävät aidoilta. Näitä kontrasteja tarvitaan tuomaan esille sävyjä, muotoja ja tunnelmia.  Käytettyjä kankaita ja vaatteita suosimalla säästytään siis parilta työvaiheelta, eikä hukata neitsytmateriaaleja. Vanhan näköisiä kankaita on myös vaikea löytää kangaskaupasta. Kirpputorit on myös taloudellinen vaihtoehto teatteripuvustuksen loihtimiseen. Marjo kertoo että vanhat kankaat ovat teatterille parhaita löytöjä, koot kun valmisvaatteissa harvoin sattuvat sopimaan näyttelijöille. Ja ajankäyttö on materiaalien hakumatkoilla rajattu. Poistotekstiilipäivä sattuikin tekijöiden mukaan hyvään saumaan ja mukaan tarttui ainakin hameita, puseroita, lakanaa ja muuta kangasta. Marjo suosi kuoseina vanhanaikaista kapeaa raitaa, pikkuruutua ja pikkukukkia. Vuosisadan vaihteen vaatteet ovat jo antiikkia ja liian hauraita kestämään teatterin kulutusta, joten historialliset asut tehdään usein laakatavarasta. Suunnittelijan omista varastoista löytyi myös vintage aarteita, kuten hattuja ja laukkua, joilla täydennettiin puvustusta. Suurin osa Marjon vintage kokoelmista on myynnissä Marjon kivijalkaputiikissa & ateljeessa – Boutique Minne:ssä – Kaskenkatu 2.

 

Eemelinä villitsee tv-kasvo Valtteri Lehtinen. Vielä ehtii katsomaan – näytelmä pyörii 14.8.2016 asti.

http://turunkesateatteri.fi/

 

kesäteatteri-34