Tekstiilinkierrätys kiinnosti Livonsaaressa


Saariston savotta ry järjesti 13.8.2016 poistotekstiilin keräys- ja hyödynnyspäivän Livonsaaressa, yhteistyössä Tekstiili 2.0:n kanssa. Saariston savotta keräsi paikallisia toimijoita mukaan ja keräys järjestettiin yhdistyksen kesämarkkinoilla Livonsaaren Seuratalolla. Tekstiili 2.0 toi paikalle lajitteluammattitaitonsa ja keräysastiat. Vaikka poistotekstiilin keräystempauksia ollaan järjestetty ennenkin, oli nyt kyseessä ensimmäinen kerta, kun mukana oli suuri määrä paikallisia tekijöitä. Livonsaaressa nähtiin siis monipuolinen tekstiilin kierrätykseen kannustava tapahtuma, joka olikin erittäin suosittu ja kävijöitä riitti: jos kävijämäärä mitataan tapahtumassa käytetyn lettutaikinan perusteella, oli kävijöitä kaksin kerroin edellisiin markkinoihin verrattuna.

Kuva: Maria Karuvuori

Kuva: Maria Karuvuori

Tapahtuman kävijät toivat mukanaan jätesäkeittäin itselleen tarpeettomaksi jäänyttä tekstiiliä. Materiaali lajiteltiin heti paikan päällä ja käyttökelpoiset tekstiilit laitettiin vaihtotorille. Etukäteen oli kartoitettu paikallisia toimijoita, joille kerättiin pyydettyjä materiaaleja. Koirahoitoloille kerättiin vilttejä ja peittoja, matonkutojille lakanoita, autokorjaamoille puuvillaräteiksi sopivia kankaita, permakulttuuritilalle mattoja ja vintage-yrittäjille vinttien aarteita. Myyntikelpoiset vaihtotorilta yli jääneet tekstiilit lahjoitettiin pelastusarmeijalle. Yli jääneet poistotekstiilit, joille ei löydetty tarkkaa käyttökohdetta, ohjataan Tekstiili 2.0:n kautta kiertoon.

Kuva: Maria Karuvuori

Kuva: Maria Karuvuori

Livonsaaressa rohkaistiin myös tuunaamaan ja uusiokäyttämään omia tekstiilejä. Paikalla oli mahdollista saada neuvoja nahkatuotteiden huollossa, keppihevospaja sekä opastusta tekstiilien käytöstä matonkuteina.

Kävijöiden suuri määrä ja valtavat tekstiiliröykkiöt kertovat, että tämänkaltaiset tapahtumat ovat tarpeellisia. Saimme kokea, että paikallisten toimijoiden kanssa työskentely on tärkeässä roolissa kierrätykseen kannustamisessa.