Poistotekstiilit bilevaatteiksi ALKU-festareilla


Tekstiili 2.0 oli pitämässä ompelutapahtumaa Salon tuoreella Alku-festivaalilla 18.-21.8.2016. Täysin talkoovoimin toteutettu festivaali olikin hyvä ympäristö ohjata ihmisiä korjaamaan omia vaatteitaan ja tuunaamaan poistotekstiileistä kiinnostavia yksityiskohtia. Kiinnostuneita riitti niin korjaamaan kuin keskustelemaankin. Ompelupajan lisäksi nuorisotila Steissillä oli mahdollista kokeilla tekstiililajittelusimulaatiota, jossa keskimääräinen suomalaisen pois heittämä tekstiilimäärä 11 kg piti lajitella eri jakeisiin. Tekstiili 2.0:n aiemmista tapahtumista tuttu #vaatehaaste kysyttiin myös salolaisilta kävijöiltä. Melko tuskallista mietittävää omistamien ja käytettävien vaatteiden välillä.

cof

Tekstiili 2.0:n oman väen lisäksi Bilejameiksi nimetyssä tapahtumassa olivat toteuttajina myös Työkeskus Waltin tekstiili- ja taidepajalaiset, jotka olivat etukäteen tuunanneet bilavaatteita hankkeen keräämästä poistotekstiilistä. Vaatteet herättivät ihastusta ja inspiraatiota kävijöissä ja ompelijat olivat itsekin paikalla torstaina ja perjantaina. Vaatteet myytiin halpatuotantohintaan ja poistotekstiilistä poimitut vaatteet olivat ilmaiseksi jaossa. Keräsimme etukäteen poistotekstiilistä kymmenen jätesäkillistä bilevaatteeksi ajateltua materiaalia, ja vain kaksi säkkiä jäi jäljelle. Siinä ehkä osviittaa salolaisten kiinnostuksen määrälle!

Untitled design

Lisäksi Salon-Seudun Koulutuskuntayhtymän tekstiiliopiskelijat pitivät T-paitapajaa, jossa maalattiin ja painettiin T-paitoja. Lauantaina Salolaiset ompelijat Oliinasta ja Hoppu Designistä olivat ohjaamassa pajaa ja toivat näytille kierrätysvaatteista tekemiään malleja. Bilejameissa toteutui hienosti talkoofestarin ydin, kun monen toimijan pienelläkin panostuksella saatiin aikaan näyttävä ja mielenkiintoinen tapahtuma.